Friday, January 16, 2009

1 Spaghetti Bolognese with Melted Cheese, Please!

Hey, I'm back! Today we will learn how to cook Spaghetti Bolognese with Melted Cheese, okay? For me this is just like an instant cooking. Campak je semua dalam kuali. hehe
With only RM30.00, you can serves up to 6 people!






Bahan-Bahan yang perlu ada:
  • Tomato Puree Sauce / Sos Tomato Puri (Brand apa pun boleh, tapi saya guna ayam brand, 1 Besar 1 Kecil)
  • 1 Tin Cedawan Butang (Dibahagi 4)
  • 1 Cili Bulat (Dipotong petak-petak kecil)
  • 4 Keping Daging Burger (Cincang. Pakai daging cincang pun okay kot.)
  • Ceddar Cheese @ Mozarella Cheese (Mana-mana pun boleh)
  • 1 Pek Spaghetti / Angel Hair Spaghetti / Macaroni ( Beli je mana ikut suka)
  • 2 Sudu besar Garam
  • 8-10 Sudu besar Gula
  • 8 Sudu besar Sos Tomato
  • 2 Biji Bawang Merah (Hiris)
  • 2 Biji Bawang Putih (Hiris)
  • Air (Mengikut sukatan 1 tin besar dan 1 tin kecil Tomato Puree tadi)
Cara-cara memasak:

Spaghetti
  1. Rebus Spaghetti dulu. Biar air menggelegak dulu, tuangkankan sedikit minyak supaya spaghetti tu nanti tak melekat antara satu sama lain.
  2. Masukkan spaghetti bila dah menggelagak. Biarkan.
  3. Untuk Angel Hair Spaghetti, 5-8 minit dah cukup untuk masak.
  4. Toskan.
Bolognese Sauce
  1. Hiris 2 Bawang Merah dan 2 Biji Bawang Putih, tumis.
  2. Masukkan 4 Daging yang telah dicincang halus. Kacau sedikit.
  3. Agak-agak dah separuh masak, masukkan 1 tin besar dan 1 tin kecil Tomato Puri.
  4. Masukkan air ke dalam kuali. Sukat air mengikut 1 tin besar dan 1 tin kecil tomato Puri itu tadi.
  5. Masukkan 8 sudu besar sos tomato.
  6. Masukkan 2 sudu besar Garam dan 8-10 sudu besar Gula. (Agak-agak la. Terpulang kat korang)
  7. Kacau. (Kalau rasa perlu diedit korang imbangkan Garam dan Gula tu tadi. Tu je.)
  8. Masukkan potongan Cendawan Butang dan Cili Bulat tadi ke dalam kuali. (Cendawan dengan Cili masukkan last-last tau. Sebab item-item tu paling cepat masak.)
  9. Kuah settled.
Serves:
  1. Masukkan Spaghetti ke ,dalam mangkuk.
  2. Tuang Bolognese Sauce.
  3. Kalau nak rajin lagi, letak la Cheddar Cheese or Mozarella Cheese. Masa tengah panas tu die akan cair sendiri. Nyam Nyam!
Siap! heee

Ada siapa-siapa tak faham lagi?

Try la... sangat best. ;)
Sebenarnya saya tersalah beli spaghetti, terbeli Angel Hair Spaghetti. Patut la tak kembang-kembang bila aku masak! ahaha
But lucky me all my siblings preferred Angel Hair tuh. Dorang memang suka yang tuh.
Tomorrow my eldest sis will be home, dia nak rasa so I will keep some for her.
Dia la yang ajar, credits for her ;)

Try yeh? then leave some comments! Good Luck! ;D

**mat mimpi, yang ni hang bley buat pakai Rona Roni Macaroni jugak. Hang try la. Tak try siap hang. ;p










11 comments:

meowdoboblur said...

hehe. ni i tau wat. cepat2. masak fettucine carbonara plak. huhu.

mizzsyaidris said...

wouh cedap 2..

Farra Muneera said...

waaa fettucini carbonara! im dead. :(

but i'll try! ;)

hehe kaler die dalam gambar x menarik sangat plak..

shee said...

yummy to da tummy! [=^_^=]

Farra Muneera said...

aheheh shee...

nanti i masak untuk you k?? ;p

mat mimpi said...

waaaaaaaaaahh. pandainya hang masak! 2 hari tak dak internet, ketaq lutut2 nih.hehe. weh aku kagum ngan hang. boleh masak mcm2.nanti aku try na, jgn risau, aku nk try macaroni k?
hang membuatkan aku selalu sgt nk bukak blog hang.hehehe

Farra Muneera said...

heheheh... baguih la tuh. blajaq la jadi suami mithali okay? pompuan suka suami yang pandai masak. hheheheh
hang try la ngn macaroni. kalu sedap hang btau aku na. ;)

shee said...

wahh sygg u! hee! nnt kite tggl skali u ajar i masak2 nih. hehe

Farra Muneera said...

ahehehhehe sure sure sure..

boleh buat business masak dari rumah ke rumah nih. hihihih

adamLUBA said...

wahhh...bagus2..u ajar shee masak!!
pastu shee ajar u buat capati..
wah wah!
nanti i melawat kowang..pastikan ada makanan yang di masak sendiri..hohoho

Farra Muneera said...

shee... you pandai wat spaghetti??

wawawawawa....

sure sure I masak yang best2. hee ;D