Friday, January 23, 2009

Akhirnya... Fettuccine Carbonara! ;)

Finally... i made it! This is my second trial, I took a few days to figure out other ways to make the sauce.



Korang tau x.. Percubaan yang pertama, I tak masak pun kuah dia! Mengikut buku resepi tu, cara nak buat kuah dia hanya gaulkan Telur, Light Creme, Ground Black Pepper and Salt. Kemudian masukkan sekali Sosej/Bacon yang telah dimasak, Parmesan Cheese, bersama Fettuccine yang telah ditos. Gaulkan je!


Sebenarnya, I agak ralat nak makan telur yang tak masak. Sebab end up kalau dibiarkan sekejap pun dah mendatangkan sedikit bau hanyir. Kalau I goreng/masak dengan Sosej kuah tuh, nanti dia jadi Scrambled Egg. haha. I lupa la westerner jarang buat goreng-goreng nih.

So puas la difikir.. At last I tanya papa macam mana nak gantikan telur tu dan jadikan kuah tu masak. Papa bagi idea, gunakan cara yang sama untuk buat Mushroom Soup. Not the instant ones, but the original ones.
Dan ianya berjaya! Thanks Papa. ;)


Lets start with the ingredients:
  • Fettuccine
  • 1 tbsp freshly grated Parmesan Cheese
  • 1 cup Evaporated Milk (Susu Cair)
  • 1 cup Water (for sauce)
  • 1 tbsp Whipping Creme/Light Creme
  • 1 tbsp Tepung Beras
  • 1 tbsp Tepung Jagung
  • Hirisan Sosej/Halal Bacon
  • Olive Oil
  • Salt
  • Ground Black Pepper
  • Italian Leaves/Oregamo Leaves (option)
(I've started to follow an accurate measurement (US), based on the book. 1 Cup=250 ml, 1 tbsp=15ml, 1tsp=5ml.)

Directions:
  1. Panaskan air ke dalam periuk. Masukkan sedikit garam. Bila air dah menggelegak, masukkan Fettuccine (Fettucine mengambil sedikit masa untuk masak berbanding spaghetti.). Toskan.
  2. Untuk memasak sosej/bacon, masukkan sedikit Olive Oil ke dalam kuali. Kemudian goreng. (Olive Oil beri rasa yang berbeza dengan minyak masak. Sedap ;D). Biarkan setelah masak.
  3. Panaskan 1 cup air ke dalam kuali (lain), sambil tu gaulkan 1 tbsp Tepung Beras dan 1 tbsp Tepung Jagung dengan air sejuk. Api jangan biar besar sangat.
  4. Bila air dah menggelegak, masukkan acuan tadi, kacau perlahan-lahan. Perlahankan api. Masukkan 1 cup Susu Cair, 1 tbsp Whipping Creme or Light Creme (Acuan mungkin bertukar sedikit berketul, terus kacau.)
  5. Masukkan 0.5 tbsp Parmesan Cheese ke dalam kuali. Taburkan sedikit Ground Black Pepper dan Garam. Terus kacau, sampai kuah jadi pekat. (Korang rasa la dulu, kalau rasa nak lebihkan apa-apa, such as Salt/Pepper/Cheese, letak je.)
  6. Bila kuah dah siap, tuangkan ke dalam kuali Sosej, sekali dengan Fettucine. Gaulkan. Taburkan 0.5 tbsp Parmesan Cheese ke atas hidangan.Taburkan juga Italian Leaves/Oregamo Leaves kalau korang nak.

It is ready to be served! hehe


Nak beli bahan-bahan dia.. quite expensive. Tapi nak buat Carbonara, tak banyak pakai sangat. So still can be use for other time.

Tak faham tanya eh? Good luck! ;)

p/s: Sorry gambar tak cun sangat. Bateri kamera habis. Guna phone jek. :(
















14 comments:

meowdoboblur said...

wahhh! tahniah. thx sudi wat upon my request. patut la x jd masa first i wat, xde tepung beras and jagung. i mean seriuosly kene letak ke? hehe

mat mimpi said...

wow
wow
wow
wow
berayaq mulut ni.
*ku pinjam ayatmu utk entry ku

Farra Muneera said...

huhu your welcome ;)

i x tau function tepung beras tu apa. but tepung jagung tuh untuk bg pekatkan kuah. mcm untuk mee ladna or kueteaw kungfu. my dad ajar. ;)

ayat mana mat mimpi?

mat mimpi said...

ayat tu ada *
translate p bm.
hehe

Farra Muneera said...

owh ahha.. nampak nampak. ;D
xpe pakai jek ;)

shee said...

tibe2 i rase lapar. hehehe

jejett said...

akak nak try jugak! :D

Farra Muneera said...

huhuh.xpe nanti i masak untuk you ;)

ok bleh je kak zati! ;D

aiza aidid said...

owh.. awk da jd xpert!! haha
leh msk nnt 4 kte kat cyber ;)

Farra Muneera said...

ahaha boleh je wak!

nanti kite nak bw barang dapur sikit2 ;D

DarabDua said...

peh! menangkap lu punya menu.
dia punya nama pun sudah segau.
buleh terbelit lidah gua nak baca weh!

Farra Muneera said...

ahahaha sedappp woo! cube la beb!

Nurly Hamid said...

Sedapnye!!

Farra Muneera said...

haah sangat sedap! heee ;D